SETMANA DE L’ARQUITECTURA 2020

La Setmana d’Arquitectura 2020 s’adapta en aquesta edició a un format virtual i ens convida a obrir una nova finestra per endinsar-nos en el món de l’arquitectura sense sortir de casa.

Des de M AT T E R S participarem en dues sessions que reflexionaran sobre la intervenció en el medi construït, quins són els reptes i de quina manera som capaços de donar respostes interessants que contribueixin a millorar la nostra vida a les ciutats.

Dijous 14/05 a les 19h presentarem el futur Centre d’Interpretació del Treball i la Ciutat dins la nau F al recinte de Fabra i Coats a Sant Andreu. La sessió comptarà amb la participació d’en Joan Roca (director del MUHBA) i els arquitectes redactors del projecte (Patricia Tamayo, Ramon Valls i MATTERS). (plataforma zoom, ID de reunió: 867 7416 6385 Password: 825440).

Al llarg dels darrers anys s’ha advertit de l’absència d’un espai expositiu a la ciutat on es presenti el treball com a tal: com a categoria històrica. Avui, amb la ubicació del Centre d’Interpretació del Treball al recinte de la Fabra i Coats, aquesta tasca serà possible. Ho serà gràcies a la determinació de nombroses entitats, del Districte, i del MUHBA, amb un paper capdavanter de les col·leccions i dels treballs sobre Fabra i Coats aplegats pels Amics de Fabra i Coats. La trajectòria de Fabra i Coats, amb la magnífica col·lecció d’objectes, imatges i documents aplegada pels Amics és així l’epicentre del projecte. Fabra i Coats és un projecte en si mateix. Però perquè el projecte resulti d’interès general per a la ciutat i per a la ciutadania, és necessari llegir-lo en el context més ampli del teixit industrial i obrer andreuenc, responent també així a les aspiracions dels col·lectius d’antics treballadors de les altres grans empreses industrials de Sant Andreu, com ara la Fundació Maquinista i Macosa, que fa anys que treballa en aquesta línia, l’associació dels extreballadors de Pegaso, el Centre d’Estudis Ignasi Iglesias, les entitats veïnals de Sant Andreu i Bon Pastor, així com els antics treballadors de Mercedes Benz.

Aquest és un projecte Fabra i Coats, és un projecte Sant Andreu, és un projecte Barcelona, i és alhora un projecte d’interès Europeu i global.

Els arquitectes presentaran el projecte on es prioritza el contingut documental i històric incloent el propi edifici, alhora que ofereix funcionalitat espaial i sostenibilitat ambiental als futurs usuaris. S’explicarà la proposta d’adequació de la Nau F amb criteris de eficiència ambiental, considerant els materials utilitzats i l’eficiència energètica dels sistemes implantats, posant en valor l’edifici resultant. Paral·lelament reconeixent les singularitats de l’estat actual manifestades, atenent a la catalogació de l’edifici com un bé patrimonial de NIVELL de protecció C.

I divendres 15/05 a les 17h participarem al Second Hand, un debat centrat en les oportunitats d’intervenir en el medi construït mitjançant el reciclatge d’elements existents, fruit d’una necessitat ambiental que ha de generar, per força, noves maneres de pensar.

El debat serà presentat per Marc Aureli Santos (cap d’arquitectura i patrimoni de l’ajuntament de Barcelona) i Eva Prats (Flores & Prats), comptarà amb la participació en la taula rodona de Curro Claret (dissenyador industrial), Antoni Miralda (artista), Davide Rapp (videoartista) i ROTOR arquitectes. L’anàlisi del debat i la participació del públic serà conduïda pels arquitectes Laia Grau, Alessandro Scarnatto i Gemma Serch.

 

 

This site is registered on wpml.org as a development site.