Premis Guastavino 2015

Vam tenir l’honor de participar com a jurat de la 2a Biennal Guastavino. Aquest concurs internacional premia els millors treballs d’investigació sobre les voltes de maó de pla, tècnica en la que va destacar Rafael Guastavino. L’objectiu del concurs és el de promoure dues línies d’investigació:

a)Treballs de recerca sobre les construccions de la Companyia Guastavino arreu del món, fomentant el coneixement dels edificis i les seves voltes així com el procés de construcció i les característiques dels materials: les rajoles i, particularment, els morters.

b)Treballs de recerca sobre la volta catalana històrica i el coneixement de les seves característiques arquitectòniques, així com els mecanismes d’execució tècnic de la mateixa amb dos objectius concrets:
b.1La preservació de les voltes existents
b.2La seva incorporació com a component normal en noves construccions

La presentació dels dos treballs premiats, per part dels seus autors, es va dur a terme en un acte al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. També es va fer la presentació de la traducció al català del llibre “Les voltes de Guastavino” de John Ochsendorf, a càrrec de Josep Lluís González Moreno-Navarro.


Els treballs guanyadors van ser:
Reframing the Guastavinos at Thomas Jefferson’s University, 1896-1898, de Ben Hays. Descàrrega treball Ben Hays
Aquesta treball analitza l’obra de Guastavino a la universitat de Virginia Thomas Jefferson (1896-1898), fent recerca documental i arxivística de l’època. Aporta noves dades sobre l’obra de Guastavino, la seva tècnica, les seves patents, la seva forma de comercialitzar i els seus riscos, per la qual cosa contribueix al coneixement i difusió, i subsidiàriament a la conservació de la volta de maó de pla.

images2
Bóvedas tabicadas. Análisis estructural y experimentación, de David López i Marta Domènech Descàrrega treball David López i Marta Domènech
Aquest treball detalla l’anàlisi estructural de voltes de maó de pla calibrat amb proves de càrrega a laboratori, i la seva extrapolació a la construcció de noves voltes com la realitzada a Bricktopia. Dins de la seva ja extensa línia particular de recerca, els autors aporten dades i procediments per a la preservació i especialment per a la incorporació de la volta de maó de pla en noves construccions.

images

 

This site is registered on wpml.org as a development site.