Conferències: Recuperació d’Interiors Històrics

Què faríeu si un dia us truquen i us proposen fer una “conferència-diàleg” amb el títol “El Pavelló d’Administració de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau: Sintonia Interdesciplinària”? (no sé vosaltres, nosaltres vam acceptar inmediatament…). De fet, un dels grans regals que ens ha donat el projecte de Sant Pau han estat els forts vincles creats amb grans professionals que hi han participat.

La Mª José Gracia (restauradora TdART) i la Clàudia Sanmartí (arquitecta MATTERS), van escenificar en 30 minuts una mostra de l’”opereta” que va representar el procés del projecte (des del concurs fins a la finalització de les obres), un procés que es va realitzar amb l’equip tècnic gairebé en bloc d’inici a fi(a diferència del que acostuma a passar habitualment).
Les conferències del 7 i 8 de maig van mostrar la gran diversitat de casos i reptes que suposen les intervencions en interiors històrics. La conservació material dels espais – i de tots els elements que l’integren – no és garantia suficient per a garantir la preservació de “l’ambient” històric. L’ànima dels espais (i de qui els ha anat configurant) és un element intangible molt sensible i fugisser.
Els casos tractats mostren les diverses propostes de projectes que pretenen apropar i fer comprensibles els espais a públics diversos: el Museu Habitatge 1/11 de la Casa Bloc, el Palau Güell, el pis principal de la Casa Amatller, la casa taller de l’Oleguer Junyent, la Ricarda, la Fundación Fernando de Castro, la Casa Muñoz Ramonet, la Fundación Cerralbo,…

casa-bloc-museu_1

Pis-Museu Casa Bloc. Font: Museu del Disseny

mbs_1308_PG

Palau Güell_ PB. Font: Diputació de Barcelona

Casa Taller Oleguer Junyent. Font: Amics del MNAC

Casa Taller Oleguer Junyent. Font: Amics del MNAC

Propostes hol•lístiques, res pot quedar desatès.
La presència de perfils professionals diversos va enriquir les jornades, donant una oportunitat única de compartir experiències i reflexions crítiques: gestors d’espais històrics, propietaris, historiadors, industrials, artesans, restauradors, arquitectes,….

Les jornades van concloure amb dues visites tècniques: la planta noble de la Casa de la Sra.Núria Pla (guiada per la Mónica Piera – presidenta de l’AEM), i el Recinte Històric de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (guiada per M A T T E R S + TdART), visites que permeten una reflexió més a fons dels processos, sense possibilitat de manipulació fotogràfica dels resultats, i d’immersió total en l’ambient recuperat.

11245800_1018098681568346_5285780850442912020_n

Visita Pavelló de l’Administració HSCSP_Font: Associació per l’Estudi del Moble

 

Jornades de recuperació d’interiors històrics
7-9 maig 2015 DHUB Barcelona
Associació per l’estudi del moble (AEM)
http://www.estudidelmoble.com/LinkClick.aspx?fileticket=HQcSJ8G04z4%3D&tabid=619

http://www.estudidelmoble.com/

http://www.museudeldisseny.cat/

http://issuu.com/museudeldisseny/docs/casa_bloc_cat/17?e=1

http://palauguell.cat/

http://palauguell.cat/la-restauracio

http://museocerralbo.mcu.es/

http://www.amatller.org/casa-museo/visitas/

http://www.iconichouses.org/houses/la-ricarda

http://pab.pa.upc.edu/pdfs/ricarda.pdf

http://www.fernandodecastro.org/

http://www.casessingulars.com/portfolio-item/estudi-taller-doleguer-junyent/

http://www.rafaelmaso.org

http://www.santpaubarcelona.org/

This site is registered on wpml.org as a development site.