CITÉ DE L’ARCHITECTURE ET DU PATRIMOINE

La Cité de l’Architecture et du Patrimoine és un museu d’arquitectura situat a Paris.

El museu s’allotja a l’edifici del Palais de Chaillot, projectat el 1937 per els arquitectes Louis-Hippolyte Boileau, Jacques Carlu and Léon Azéma. Aquest edifici, amb dues ales que formen un gran arc, es va construir sobre les restes de l’enderrocat Palau de Trocadero, de 1878 (que es va realitzar per a l’Exposició Internacional d’aquell any, però que no va tenir el favor del públic). El Palais de Chaillot va substituir el cos central per una gran esplanada que dóna vistes cap a la torre Eiffel.

P-10-32-005

1948-1951. Aménagements du palais de Chaillot pour l’ONU. Font: archiwebture

El museu actual té l’origen en el musée de Sculpture comparée, creat el 1882 per iniciativa d’Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc, a l’antic Palau de Trocadero. Exhibia una gran col·lecció de moulages (motlles de guix que són reproduccions a escala real) d’elements decoratius arquitectònics medievals. Al llarg dels anys la col·lecció es va anar ampliant amb més reproduccions, maquetes d’edificis, maquetes d’estructures de fusta, etc.

El 1937, es va recol·locar el museu en el nou edifici amb el nom de Musée des Monuments Français. Sota la direcció de Paul Deschamps es van afegir reproduccions de pintures murals medievals.

Palais_de_Chaillot

Palais de Chaillot, vue intérieure de la salle des Antiques. Font: Wikipedia

El 1997, després d’un incendi, el museu va quedar tancat durant deu anys. L’arquitecte Jean-François Bodin va ser l’encarregat de la remodelació, i el 2007 va obrir les portes com a Cité de l’Architecture et du Patrimoine. El nou museu va reorganitzar els elements històrics i va crear una nova galeria dedicada als edificis emblemàtics de la història de l’arquitectura francesa des de 1850.

La planta baixa allotja els motlles de guix i les maquetes arquitectòniques, resseguint el panorama de l’escultura i l’arquitectura monumental francesa des del segle XII fins al XVIII. Resulta curiós veure les obres del museu que es conserven en perfecte estat, mentre que els originals d’on es van copiar han patit diversos danys i destruccions al llarg dels anys.

IMG_0351   IMG_0358   IMG_0356

La segona planta allotja en dos nivells còpies a escala 1:1 de l’art mural francès des del segle XI fins al XVI. Els espais laberíntics que reprodueixen els volums interiors de capelles, voltes i criptes tenen una tènue il·luminació artificial recordant l’ambient íntim dels edificis originals. Unes reproduccions de vitrall des del segle XII al XVI complementen aquesta retrospectiva. Aquí a Catalunya, el MNAC conserva les pintures originals i als edificis hi ha les còpies!

IMG_2914   IMG_0353

Per últim, la nova sala ofereix un panorama de l’arquitectura francesa des de 1850 fins avui. Un centenar de maquetes, dibuixos, documents digitals, fotografies, pel·lícules i llibres il·lustren l’extraordinari desenvolupament arquitectònic i urbà d’aquest període. La secció de Concevoir et bâtir està dedicada al projecte arquitectònic, exemplificat amb eines, dibuixos, entrevistes i diversos edificis. La secció de architecture et Société aprofundeix més en la ciutat com un reflex de les transformacions socials. L’element més destacat d’aquesta secció és una reproducció a escala 1:1 d’un dels habitatges de la Cité radieuse de Marseille de Le Corbusier.

IMG_0360

http://www.citechaillot.fr/fr

 

 

 

This site is registered on wpml.org as a development site.