New access to a cold room

Project Description

The cold room was located in the underground of the square of the Church of Sant Cugat Sesgarrigues. Its type can be linked with the vernacular architecture, and it’s difficult to date.

The space was constructed with simple excavations of argillaceous grounds, cohesive enough, becoming a place of storage of foods with the right conditions of temperature and moisture for their conservation. This cold room was discovered during the works of paving of the square in 2010, the original access was damaged so it was out of service.
The proposal of adapting space with a new access, very restricted, it is dimensioned according to the size of the cold room you want to visit. We used traditional materials such as bricks and mortar of lime, to configure the new scale and access tunnel, and have made clay finishings to refer the space that you arrive. These materials have good aging in ambient moisture conditions that will have in these spaces. The lighting raises minimal, and the original spatial feeling is recovered with archaeological excavation to define the elevation of historical use and volumetric reconstruction of the fall vault cold room.

Year
2013-2014
In collaboration with
AGP Arquitectes
Client
Diputació de Barcelona\\ Ajuntament de Sant Cugat Sesgarrigues
Site
Sant Cugat Sesgarrigues
Status

Built