Passeig de Gràcia, Barcelona – Recuperació dels acabats originals interiors d’un habitatge

L’habitatge està situat a la Casa Víctor Blajot, projectada i contruïda per Rafael Guastavino Moreno entre 1868 i 1871. Es pot considerar un exemple de gran rellevància doncs, malgrat tenir a l’abast solucions decoratives sistematitzades pròpies de la modernització dels processos productius de l’època, es recorre a treballs més artesans pels acabats interiors, en forma de pintura i estucs.

La qualitat del treball dels artesans ha deixat un llegat de valor incalculable en les mostres conservades de l’arquitectura residencial de la segona meitat del XIX i primera dècada del XX. Pintors, escultors, estucadors, guixaires, ebenistes, vidriers i tapissers amb un ofici impecable, interconnectats als corrents artístics en voga a nivell internacional de la mà dels arquitectes, constitueixen el fonament d’una demostració de riquesa material i sensorial de gran valor. Autors reconeguts, no artesans anònims com en períodes precedents.

En col·laboració amb el projecte de rehabilitació global de l’habitatge, a càrrec d’AV62 Arquitectos, s’han realitzat una sèrie d’actuacions per a recuperar la pell interior de l’habitatge: les policromies originals dels fals-sostres de guix de l’habitatge, els paviments de mosaic hidràulic i de gres de nolla i la cara interior de les fusteries de fusta de pi melis.
El procés es va iniciar amb la redacció d’un estudi de valoració dels acabats originals (a nivell documental i a nivell experimental, mitjançant cales d’inspecció). El resultat d’aquest primer treball va fer visible el gran valor ornamental de les superfícies i va fer plantejar-ne la seva recuperació.
Totes les policromies recuperades es trobaven ocultes sota nombroses capes de repintat dels fals sostres de canyís. El descobriment, la consolidació, la reintegració i la fixació de les pintures al tremp que les conformen s’ha realitzat de forma integrada al projecte per professionals especialitzats.
Les fusteries s’han decapat per la cara interior, tant la fusta com els ferratges, recuperant els volums perduts amb les successives capes de repintats acumulats.
Els paviments, en bastant bon estat, han rebut tractament d’acabat i protecció, i s’han recuperat petites llacunes en les zones pavimentades amb gres de Nolla.
El resultat permet una lectura de l’espai que posa en diàleg els acabats de finals del S XIX amb el projecte contemporani.

Any

2016

Projecte de Rehabilitació

AV62 Arquitectos

Client

PROMOILLUMINAIRE S.L.

Tipus

Consultoria de patrimoni

Col·laboradors

TdART (restauració), Pau Majó (fotogrametria)

Media