Nou accés a una Fresquera

Descripció del projecte

La fresquera localitzada en el subsòl de la plaça de l’Església de Sant Cugat Sesgarrigues es relaciona amb les tipologies d’arquitectura vernacular, difícils de datar. L’espai construït amb la simple excavació del terreny argilós, suficientment cohesiu, esdevenia un lloc d’emmagatzematge d’aliments amb les condicions de temperatura i humitat adients. Aquesta fresquera es va descobrir durant les obres de pavimentació de la plaça el 2010, ja que havia caigut en desús i l’accés original estava cegat.

La proposta d’adequació de l’espai amb un nou accés, molt restringit, està dimensionada en relació a la mida de la fresquera que es vol visitar, de manera quedi proporcionat. S’han fet servir materials tradicionals, com els maons ceràmics i el morter de calç, per configurar la nova escala i túnel d’accés, i s’han fet arrebossats d’argila per remetre a l’espai al que s’arriba. Aquests materials tenen un bon envelliment en les condicions d’humitat ambiental que tindran en aquests espais. La il·luminació es planteja mínima, i es recupera la sensació espacial original, amb excavació arqueològica per trobar la cota d’ús històrica i la reconstrucció volumètrica de la volta caiguda de la fresquera.
Any
2013-2014
En col·laboració amb
AGP Arquitectes
Client
Diputació de Barcelona\\ Ajuntament de Sant Cugat Sesgarrigues
Ubicació
Sant Cugat Sesgarrigues
Etapa
Construït